PIJNBESTRIJDING

In eerste instantie gaan wij er van uit dat je bij een normaal verlopende bevalling geen medicamenteuze pijnstilling nodig hebt. De duur van de bevalling wisselt per vrouw. Dit geldt ook voor de ernst
van de pijn. Uitputting, spanning of angst kan hierbij een rol spelen. In het Geboortehuis Utrecht maken we gebruik van zo natuurlijk mogelijke en veilige vormen van pijnstilling. 

WARM BAD OF MASSAGE

In warm water voel je je lichter en meer ontspannen. In twee geboortekamers is een bad aanwezig voor ontspanning tijdens het opvangen van weeën. Er zijn ook professionele opblaasbare bevalbaden aanwezig die speciaal zijn ontworpen voor een waterbevalling in een geboortehuis. Bij gebruik wordt een kleine financiële bijdrage (€ 75,-) gevraagd voor de persoonlijke wegwerp inleghoes en slangen die in het bad worden gebruikt omwille van de hygiëne.

Indien je hiervan gebruik maakt, dan ontvang je hiervoor een aparte factuur. 

GEBOORTE TENS

De TENS geeft via elektrodes (draadjes die met plakkers op bijvoorbeeld je rug worden geplakt) kleine stroomstootjes. Je bedient het apparaatje zelf, wat je een gevoel van controle kan geven. Dat geeft een prikkelend of tintelend gevoel, vergelijkbaar met koude handen die gaan tintelen als ze weer warm worden. In het Geboortehuis Utrecht zijn TENS apparaatjes aanwezig, die je kosteloos kunt gebruiken.

LACHGAS

Je geeft jezelf tijdens een wee lachgas via een mondneusmasker. Je doet een kapje over je neus en mond, hangt een kinmasker om en ademt het gas in. Na de wee haal je het kapje weer weg en dan stopt de toediening vanzelf. Bij inademing ontstaat een bewustzijnsdaling die ervoor zorgt dat je wat doezelig wordt en beter kunt ontspannen. Lachgas werkt snel, doordat het via de longen meteen wordt opgenomen in het lichaam. Het werkt ook snel weer uit als je stopt met het inademen van lachgas. De verloskundige houdt uiteraard in de gaten of je het lachgas goed gebruikt. Ook voor lachgas geldt dat je dit alleen kunt krijgen als je verloskundige ervoor geschoold is. Als er tijdens de bevalling een medische reden is om het verdere verloop van de baring over te dragen aan de gynaecoloog, stopt de toediening van lachgas. Bij de gynaecoloog is er geen mogelijkheid om lachgas te gebruiken.

STERIELE WATERINJECTIE

Als je verloskundige ervoor geschoold is, kun je hiervan gebruik maken in het Geboortehuis Utrecht. Je verloskundige geeft je vier prikjes met een klein beetje steriel water net onder de huid in je onderrug. Het kan de pijn in de (onder-) rug verminderen. Waterinjecties werken één tot twee uur, hebben geen bijwerkingen en kunnen zo vaak worden herhaald als je wilt. 

Voor deze laatste 2 vormen geldt dat je deze alleen kunt krijgen als je verloskundige hiervoor geschoold is.

VR-bril

Per 1 juli 2022 is het mogelijk om tijdens je bevalling gebruik te maken van een VR-bril. Dit is mogelijk omdat we meedoen aan een landelijke Pilot ‘Virtual Reality bij bevallingspijn’. In deze pilot wordt onderzocht wat het effect is van de VR-bril tijdens de bevalling. 

Met een VR-bril op verplaats je je naar een rustgevende virtuele omgeving en dat kan je helpen te ontspannen. Zo kun je kiezen om op een verlaten strand, onder water of op een bergtop met prachtig uitzicht te zijn. Door overtuigende beelden en ondersteund met coachende stembegeleiding word je door middel van de juiste ademhaling meegenomen in het opvangen van je weeën. Hierdoor kan je meer ontspannen en krijgen de natuurlijke hormonen (endorfine) de ruimte om je te helpen in bepaalde fases van de bevalling.

De VR-bril wordt tijdens een bevalling met tussenpozen gebruikt voor de duur van het programma en dan weer 10-15 minuten af. Zo kan een VR-bril zorgen voor een fijnere ervaring waarin je zelf de regie houdt over je bevalling en de bestrijding van de pijn zónder gebruik van medicijnen.

Het gebruik van VR-brillen is kosteloos.

TOCH MEER NODIG?

Soms is er echter meer nodig. Als een van de voorgaande vormen van pijnbestrijding voor jou niet toereikend zijn, zal de bevalling worden overgedragen aan de gynaecoloog. Voor een behandeling met medicijnen, zoals een ruggenprik, is de anesthesist nodig en word je doorverwezen naar de
gynaecoloog. Dat komt omdat er bijwerkingen of complicaties mogelijk zijn.
 
Voor meer informatie over pijnbestrijding tijdens de bevalling kun je bij je eigen verloskundige terecht. Op Bevallingspijn.nl en KNOV.nl is ook meer informatie te vinden over pijnbestrijding.

PATIENTNUMMER

Geboortehuis Utrecht - diak_logo

Ben je van plan te bevallen in het Geboortehuis Utrecht? Dan vragen we je jezelf in te schrijven bij het Diakonessenhuis. je krijgt dan een patiëntnummer. Dat wordt gebruikt als je in het Geboortehuis komt om te bevallen.

Ben je al bekend bij het Diakonessenhuis en heb je dus al een patiëntnummer? In dat geval hoef je niets te doen. Neem wel je legitimatiebewijs mee als je naar het Geboortehuis komt.

Sta je nog niet ingeschreven?
Geef dan telefonisch je gegevens door aan het Diakonessenhuis voor een voorlopige inschrijving. Doe dit voor je bevalling. Op een later moment moet je je inschrijving definitief maken. Pas als je volledig ingeschreven bent, kan de zorgverzekeraar de kosten dekken. Om je inschrijving af te ronden legitimeer je je bij de patiëntinschrijving van het Diakonessenhuis in Utrecht, Zeist of Doorn. Dat kan bijvoorbeeld voor of na je bevalling, of als je voor controle in het Diakonessenhuis bent. Neem je legitimatiebewijs mee.

Regel je voorinschrijving via telefoonnummer 088 250 9325.
Geef de volgende gegevens door:

  • Je naam zoals op je identiteitsbewijs staat (voornaam, achternaam en voorletters)
  • Eventueel de naam van je partner
  • Je geboortedatum
  • Je burgerservicenummer
  • Geslacht
  • Adres (straatnaam, huisnummer, postcode en woonplaats)
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Naam verzekering
  • Polisnummer
  • Naam huisarts
  • Naam apotheek